perjantai 18. marraskuuta 2016

Tilannekatsaus Ompun koulutukseen

Minulla oli eilen vapaapäivä työharjoittelusta koulupäivän vuoksi ja koska koulukin alkoi vasta päivällä, minulle jäi hyvin aikaa kuluttaa koko aamupäivä hevosharratukselle. Hain aamupalan läheiseltä leipomolta ja kurvasin tallin pihaan hieman ennen yhdeksää. Aikaisesta ajankohdasta huolimatta sain kaverin mukaan tallille ja kaikista tämän postauksen kuvista kiitokset kuuluvat Iinalle (iinamakkonenn.kuvat.fi). Juotiin kaikessa rauhassa aamukahvit tallilla, jonka jälkeen laitettiin Ompulle varusteet niskaan ja suunnattiin maneesiin.


Omppu sai ihan ensimmäisenä juosta irrallaan maneesissa vähän aikaa, jonka jälkeen otin sen  vielä juoksutettavaksi liinaan. Omppu jännittää ratsastusta edelleen jonkun verran, joten liikutan sitä aina jonkin verran maastakäsin ennen kuin nousen selkään. Liikkumisen lisäksi tehtiin vielä vähän aivojumppaa ja siedättämisharjoituksia esimerkiksi raipan päässä olevan muovipussin kanssa. 


Tänään ensimmäistä kertaa ratsastus sujui juuri niin kuin olen halunnutkin. Hevonen ei ollut missään vaiheessa jännittynyt. Olen päässyt yhteen tavoitteeseen, eli rentoon hevoseen. Jännittynyt hevonen ei voi oppia mitään, joten ensimmäinen tärkein askel hevosen koulutuksessa on rentous. Ompulle riittää tällä hetkellä, että se liikkuu rennosti jokaisessa askellajissa. Vasta kun tämä asia alkaa olla itsestäänselvyys, voidaan aloittaa opettelemaan muita asioita. 

Ratsastusharjoituksia jatketaan säännöllisesti, mutta myös maastakäsin tehtävää työskentelyä. Ompun pelokkaan luonteen vuoksi se tarvitsee todella paljon siedätystä erilaisiin asioihin ja jopa niinkin arkipäiväiseen asiaan kuin riimun pukemiseen tai vaikka jalkojen nostamiseen. Siedätysharjoituksia ollaan paljon jo tehtykin ja näin aion toimia myös jatkossa. Uskon runsaan maastakäsin työskentelemisen auttaneen ratkaisevasti myös tämän hetkiseen hyvään ratsastettavuuteen. Laitan alle kaksi havainnoillistavaa kuvaa siitä, kuinka hevonen on nyt kehittynyt. Ylempi on kuvattu 21. päivä lokakuuta ja alempi eilen, eli 17. päivä marraskuuta. Tätä vuotta on vain reilu kuukausi enää jäljellä ja loppuvuoden tavoitteeksi haluan asettaa ainoastaan sen, että Ompulla voi ratsastaa vuoden loppuun mennessä täysin ongelmitta kaikissa askellajeissa myös niin, että maneesissa on muita hevosia. Yhdeksi tavoitteeksi voisi ottaa myös sen, että juoksutuksen määrää ennen ratsastusta voidaan vähitellen vähentää ja mahdollisesti ensi vuonna sitä ei tarvitsisi tehdä enää ollenkaan. Tavoitteita on aina hyvä asettaa, mutta silti kaikista tärkeintä on edetä päivä kerrallaan hevosta kuunnellen. 


6 kommenttia:

 1. Oot sää kyllä hyvää työtä tehny! :)

  VastaaPoista
 2. Kehitys on todella näkyvissä! Hienosti eteenpäin askel askeleelta <3

  VastaaPoista
 3. Onko omppu siis sinun oma vai ratsastettavana vain? Jos ei ole oma niin kauanko sen on tarkoitus olla sulla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole oma. Tuli ihan jäädäkseen, mutta näissä on niin paljon muuttujia että eihän sitä koskaan tiedä :)

   Poista

En julkaise asiattomia ja törkeitä kommentteja. Arvostella saa, mutta se tulee tehdä asiallisesti ja hyvää kielenkäyttöä kunnioittaen. En myöskään julkaise kommentteja, jotka ovat osoitettu toisille kommentoijille.

Kiitos kun kommentoit ☺