keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Vastaukset osa 1 (hevoset & ratsastus)


Kuuluvatko mielestäsi apuohjat nuoren hevosen koulutukseen?

Ei automaattisesti. On paljon hevosia, joilla en ole koskaan käyttänyt mitään apuohjia ja taas toisten kanssa olen turvautunut niihin enemmän. Käytän ratsastaessa ainoastaan gramaaneja, sillä ne ovat täysin säädeltävissä ratsastajalla, eli niitä voi käyttää helposti vain hetkittäin jossain tietyssä tilanteessa ja tarvittavan avun saatua ne voi löysätä niin, ettei se vaikuta hevoseen enää ollenkaan. 

Juoksutuksessa käytän apuohjia huomattavasti enemmän. Oikeastaan lähes joka kerta jotain. Juoksutuksessa tykkään eniten käyttää joko joustochamponia tai sivuohjia. Pidän kuitenkin apuohjat aina niin löysällä, että ne vain ohjaavat hevosta oikeaan suuntaan. En koskaan sido apuohjaa niin ettei hevonen pääse tarvittaessa nostamaan päätään pystyyn.

En käytä apuohjia siihen tarkoitukseen, että saisin hevosen ratsastettua niiden avulla peräänantoon, eikä mielestäni koskaan sitä pitäisi tehdä. Apuohjat ovat johonkin tiettyyn ongelmaan (esim. jos hevosella tapana paeta pidätteitä nostamalla päätään jne.) hyvä apu, mutta puuttuvaa perusratsastustaitoa ne eivät koskaan korvaa. Apuohjia ei myöskään koskaan kuulu käyttää väkivaltaisesti, eli niillä voi kyllä yrittää ohjata ja neuvoa hevosta, mutta koskaan niillä ei saisi pakottaa hevosen päätä tiettyyn asentoon. 

Miten tärkeänä pidät maastoilua?

Kyllä se on mielestäni ihan tärkeää. Ainakin huomattavasti tärkeämpää mitä minä pystyn hevosilleni toteuttamaan. Täällä on hyvin haastavat maastot ja joutuu kulkemaan koko pienen kylän läpi, ennen kuin pääsee sellaisille pohjille missä voi hyvin ratsastaa ja missä ei ole paljoa liikennettä. Hevosesta riippuen maastoilen, eli varmemmalla hevosella enemmän, mutta aremmat ja maastossa helposti vaaratilanteita aiheuttavat hevoset tyytyvät pääasiassa pellolla ratsastamiseen tai niihin harvoihin maastoreissuihin mihin saan seuraa mukaan. Meidän tallilla ei kovin moni (ehkä kukaan?) maastoile säännöllisesti, eli esimerkiksi kerran viikossa. Se on enemmänkin harvinaista herkkua täällä, vaikka niin sen ei tietenkään pitäisi olla.


Mitä mieltä olet paljon negatiivista huomiota saaneesta "kkk-tyylistä"?

Kuolaimettomuus on mielestäni hieno asia kuka sen nyt on päättänyt hevosellensa täysin toteuttaa. En kuitenkaan ole sitä mieltä, että pelkästään kuolain hevosen suussa satuttaa hevosta kamalasti. Kuolain on juuri niin kova, mitä ratsastajan käsi. Itse pyrin ratsastamaan aina mahdollisimman hellällä ohjastuntumalla ja olenkin saanut siitä paljon huomautusta kouluvalmentajilta, että ratsastan liian löysällä ohjastuntumalla. Tämä on kuitenkin asia, mitä en tietoisesti halua koskaan muuttaa. Olen kuullut joskus niin hurjan neuvon, että molempien ohjien päässä tulisi olla noin maitopurkin verran ''painoa''. Tämä kuulostaa kyllä vähintäänkin järjettömältä. En siis ole mitenkään kuolaimia vastaan, mutta ymmärrän sen mitä vahinkoa ne voivat väärin käytettynä hevoselle aiheuttaa ja yritän välttää vahingoittamasta hevosia.

Kengättömyydessä ei ole mitään pahaa ja itseasiassa Omppukin on nyt kengättömänä ja tulee saamaan kengät vasta silloin, jos sen kaviot kuluvat liian lyhyiksi. En kengitä hevosta ilman painavaa syytä. Tässäkin asiassa olen vähän sellaisen kultaisen keskitien kannattaja, eli en ole mitenkään kengöttömyyden kannattaja, enkä myöskään nää kengittämistä mitenkään vahingollisena. 

Mitä kannuksiin tulee, niin niihin mulla on ehdottomasti jyrkin mielipide. Kannuksia en käytä koskaan muuten kuin silloin jos on pakko, eli koulukisoissa. Joskus olen ennen kilpailuja yhden kerran ''totuttanut'' hevosta kannuksiin, mikäli sillä ei ole koskaan aikaisemmin ratsastettu kannukset jalassa. Arkitreeneissä tai esimerkiksi estekisoissa en koskaan käytä kannuksia. Pyrin ratsastamaan hevoset aina niin, etten tarvitse niitä ja tähän päivään asti se on onnistunutkin. Aikaisemmin käytin kannuksia enemmän ja joskus estekisoissakin, mutta koskaan ne eivät ole arkitreeneihin vakiovarusteena kuuluneet eivätkä tule kuulumaankaan. Siinä vaiheessa katson peiliin jos en saa hevosta toimimaan ilman niitä inhottavia rautatappeja. 

Kuinka paljon teet maastakäsin juttuja hevostesi kanssa, mitä harjoitteita teet?

Ehkä noin kerran viikossa varsinaisesti, eli lähden ihan maneesiin harjoittelemaan joitain tehtäviä. Huolehdin kuitenkin myös ihan arkikäsittelyssä niistä asioista, mitkä ovat mielestäni tärkeitä. Hevosen tulee siis kunnioittaa minun tilaani, kävellä taluttaessa kauniisti, kuunnella mitä minä yritän sille kertoa ja tarvittaessa sen on osattava pysyä paikallaan tilanteessa kuin tilanteessa. 

Jos lähden maneesiin ihan asiakseni harjoittelemaan näitä asioita, niin harjoittelen toki taluttamista ja sitä, että hevonen väistää minua helposti. Monesti myös siedätän hevosta johonkin, kuten silittelen sitä pressulla tai puen sen hevosen päälle, pyydän sitä kävelemään pressun päältä, hyttysverkkojen läpi tai vaikka seisahtamaan jonkun levyn päälle. Oikeastaan ihan mitä vaan mitä mieleen juolahtaa. Joskus harjoittelen myös lastausta, mikäli se on hevoselle ongelma ja se tarvitsee kuljetuksen suhteen lisäharjoitusta.


Pystyisitkö pitämään hevosiasi pihatossa, vai onko sinulle automaattinen valinta karsinatalli?

Jos pihatto olisi oikeasti laadukas niin tietenkin pystyisin. Valitettavan usein pihatot ovat vain joku kurja katos, missä ei ole tarpeeksi lämpöä ja suojaa. Toki haluan myös katsoa hevosta ja sen viihtyvyyttä. Jos tarpeeksi laadukas pihatto löytyisi järkevän matkan päässä, voisin ehdottomasti harkita sitä. Toki myös ratsastus ym. mahdollisuudet tulee olla sellaiset, että sinne olisi kaikin puolin kannattavaa lähteä. 

Mikä funktio on turparemmeillä ja kuinka kireällä pidät niitä?


En ihan ymmärrä, mitä funktio tässä kysymyksessä tarkoittaa? Jos yritit kysyä, kuinka hyödyllisenä pidän turparemmiä tai onko se minusta tarpeellinen niin omalla tavallaan ei tarpeellinen, mutta tavallaan on. Pidän turparemmiä sellaisella kireydellä, että se ei estä hevosta avaamasta suutaan. Monesti kuitenkin nuorten hevosten kanssa turparemmi on hyvä turvavaruste, sillä jos nuori hevonen todella villiintyy ja sitä pitää kääntää voimakkaasti, voi kuolainrengas lipsahtaa suun puolelle mikäli hevonen pääsee avaamaan suunsa täysin auki. Alaturparemmiä en oikeastaan koskaan käytä tai jos käytän, niin sekin on tavallista löysemmällä. 

Ootko miettinyt, että kävisit joskus jollain tallilla tunnilla?

Onhan sitä tullut tietenkin mietittyä, mutta ei minusta varmaan koskaan olisi siihen. Mielestäni tuntihevosia ei useimmiten (tietenkin poikkeuksia on) kohdella niin kuin itse haluaisin hevosia kohdeltavan. En tietyllä tavalla halua rahoittaa sellaista toimintaa mitä en tue. Joskus voisin mielenvirkistykseksi käydä ''sivistymässä'' jossain ja ottaa esimerkiksi irtotunnin, mutta en välttämättä haluaisi varsinaisesti vakituiseksi tuntiratsastajaksi. Uskon, että on varmasti olemassa ratsastuskouluja joissa hevosia kohdellaan oikeudenmukaisesti, mutta on se enemmän sääntö kuin poikkeus ettei hevosten olot aina niin huippuja ratsastuskouluissa ole.


Lempiväri(t) hevosissa? Entä rodut?


Mulla ei ole mitään tiettyä lempiväriä- tai rotua. En kuitenkaan hirveästi sellaisten hevosten ulkonäöstä, millä ei ole mitään merkkejä päässä tai jaloissa. Näissäkin on poikkeuksia ja monet hevoset ovat merkittöminäkin tosi kauniita. Roduissa melkein kaikki muut menee, mutta kylmäveriset ei ihan oo niitä suosikkeja. Enemmän väriin tai rotuun verrattuna tykkään katsoa hevosen rakennetta ja sen ilmeitä.

Idolisi hevosmaailmassa?

Ei ole mitään yksittäistä idolia. En oikeastaan osaa mainita tähän edes ketään, sillä ei kukaan ole ylitse muiden. Kaikissa hevosharrastajissa on hyviä ja huonoja puolia, enkä katso ketään vaaleanpunaisten lasien läpi suunnattomasti ihaillen. Sanotaanko näin, että jokainen hevostaan hyvin kohteleva on jollain tavalla minun idolini. Yritän ottaa oppia milloin keneltäkin, jos hyviä vinkkejä saan ongittua toisten toiminnasta. Joskus olen ottanut mallia jopa alkeisratsastajasta, joka sitkeästi ja rauhallisesti jaksaa yrittää jotain asiaa mitä ei osaa ollenkaan ja osaa iloita pienimmästäkin edistyksestä. 

Keräätkö jotain tiettyä väriä (tavaroita) hevosille, vai onko ihan sama mitä kaupasta hankkii kunhan tuote ajaa tarkoituksensa?

En varsinaisesti kerää mitään tiettyä väriä. Toki jos tarvitsen uuden satulahuovan niin otan sen värisen mistä satun itse tykkäämään, mutta en sen kummemmin mieti kuinka se sopii muiden varusteiden kanssa yhteen. Minun elämässäni sekään ei ole katastrofi, että suitset ja satula eivät ole saman värisiä :D

Onko sulla pitkä matka tallille?

Jotain 300-400m, eli ei kovin pitkä :D

Meinaatko joskus ostaa oman hevosen?

Kyllä. Niin pian kuin mahdollista. Oman hevosen kanssa harrastaminen on tietyllä tavalla kuitenkin niin erilaista kuin ylläpitohevosen. Ylläpitohevosen tai ratsutettavan kanssa on aina mietittävä mitähän omistaja tästä mahtaa ajatella ja kaikista vähänkään isommissa päätöksissä on aina keskusteltava yhdessä. Jos hevonen on oma, saa sen kanssa tehdä mitä tahansa eikä tarvitse koskaan kysyä keneltäkään.

Miksi haluat ratsuttaa nuoria hevosia? Eikö valmiimpi olis kiva, millä pääsis kisaamaan?

Nuoret hevoset sopii mun elämään paremmin tällä hetkellä. Mulla ei olis rahallisesti, eikä ajallisesti mahdollista kilpailla kovin paljoa. Ja voihan nuorillakin kilpailla, mutta ei toki vielä 3-vuotiaalla. Joskus valmis hevonen olis ehkä kiva, mutta nautin kyllä mielettömästi siitä kun saan katsella oman työn tulosta noiden nuorten kanssa.

Miksi et käy enää Varkauden ratsastuskeskuksella?

Koska en ole töissä siellä enää. Käyn joskus katsomassa kisoja tai jos on muuten asiaa niin tietenkin menen, mutta en käy enää mitenkään säännöllisesti.

3 parasta muistoa hevosten kanssa?

Mä en osaa nimetä kolmea parasta muistoa. Ylipäätään kaikki onnistumisen hetket jäävät parhaimmiksi muistoiksi mieleen. Onnistunut kilpailusuoritus, mukava rapsutteluhetki tai rento maastoreissu voi jäädä pitkäksi ajaksi mieleen. Kaikkihan näissä ihanissa karvapalloissa on parasta ♥


Mitä mieltä olet loimittamisesta? Entä klippaamisesta?

Kyllä mun mielestä sateella, kylmällä tuulella ja pakkasilla hevosta pitää loimittaa sen karvapeitteen paksuuden mukaan. Klippaamisesta en oo oikein mitään mieltä. Kai siitä kovassa treenissä on huomattava hyöty kun hevonen ei hikoa, mutta minun treenimäärillä sitä ei ole koskaan tarvinnut tehdä.

Kumpi mielestäsi on parempi säilö- vai kuivaheinä? 

Tähän asiaan minulla ei ole oikeastaan sen kummempaa mielipidettä kuin, että heinän täytyy olla laadukasta -oli se sitten kuiva-, tai säilöheinää. Jos kuitenkin toinen on valittava, niin valitsen laadukkaan kuivaheinän.

8 kommenttia:

 1. Haluaisitko avata vielä tuota ratsastuskoulujuttua, millö tavoin tuntihevosia on kohdeltu sinun nähden? :) itse käyn pienellä koululla missä koen et hevosilla on hyvät olot, mutta olisi kiinnostava kuulla sinun näkökulma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis mun mielestä hevosten liikunta- ja leposuhde ei oo ollut oikea ja se että hevoset hyppää mm. usean kerran viikossa jne. Lista on melkein loputon ja niin kuin mainitsinkin, jossain voi asiat olla toisin.

   Poista
  2. Musta toi on vähän vanhanaikanen ajattelutapa. Juu 10v takaperin oli enemmän sääntö kuin poikkeus että tuntihevoilla huonot olot. Nykyään toistepäin. Valtaosa tuntihevosista hyppää max 80cm tehtäviä ja toistoja tulee tunnin aikana hyvin vähän eli se että hevonen hyppää 3 kertaa viikossa ei todellakaan ole paha. Ja hevosen kuuluisi liikkua enemmän kuin sen 30-60min päivässä mitä nykyiset pullamössöhevoset tekee. 2-3h olisi optimaalisempi liikutamäärä mikä yleensä tuntihevoilla toteutuu. Ja aika usein osa päivän tunneista on lastentunteja, eli hevoset ei vedä 2-3h rääkkireeniä. Yleensä tuntihevot lihavia ennemmin kuin laihoja joten nälkää harvemmin näkee, ja onhan se aika riskaapeliä tallinpitäjälle esitellä laihoja/huonokuntoisia hevosia asiakkaille. Monesti la-su tai edes su on täysin vapaa. En näe mitä ongelmaa tässä näet. Koska mielestäni valtaosa ratsastuskouluista noudattaa tätä samaa kaavaa.

   Poista
 2. Sä olet todella lahjakas ja hyvä hevosten kanssa. Koulutat nuorista hevosista todella upeita ja sen lisäksi vaikutat hyvältä äidiltä. Blogiasi on ilo seurata, jatka samaan malliin. ☺

  VastaaPoista
 3. Ratsastuskouluhevosilla ei kyllä ole hääppöiset oltavat! :( Toki poikkeuksia löytyy, niinkuin joka saralla..

  Mutta itselläkin on huonoja kokemuksia rats.kouluista. Hevoset on töissä 2-4h, 6 päivää viikossa. Ratsastajat vaihtuu, epäsopivat satulat. Onko se muutenkaan hevosen elämää kiertää sitä kenttää/maneesia ympäri monta tuntia päivässä?! :(

  Tuntihevoset on kiukkusia, selät valkosissa karvoissa, kun satulat ei sovi. Tarhausajat minimissä. Kesälomat lyhyet. Tunnit yleensä loppuu kesä-, heinä- ja elokuuksi, mutta kappas, talli järjestää kursseja ja leirejä läpi kesän. Joten se siitä hevosten lomista..

  Totta, että jossain on opittava ratsastamaan, mutta eikö sitäkin voi tehdä hevosystävällisesti..

  Talli aina täynnä ihmisiä, lapset juoksee, huutaa ym.. Ei ihme, että hevosilla palaa käpy!

  VastaaPoista
 4. Itsekin pyrin ratsastamaan kevyillä avuilla ja saan kuulla liian löysistä ohjista. Joskus ratsastan jopa ilman tuntumaa pelkillä paino- ja pohjeavuilla, ihan tarkoituksella. Ja minullekin sanotaan "Ota ohjat ihan kunnolla käteen, napakammin, lyhennä ohjia". Ei varmasti tunnu hevosesta kivalta kun koko ajan on ohjat tiukalla ja siinä pitäisi sitten kyetä liikkumaaan rennosti?

  Kävin joskus vuosia sitten testaamassa vuokrahevosehdokasta. Sanottiin että hevonen on HeA/Re90cm-tasoinen, mutta kyllä sillä oli aika järkyttävää ratsastaa. Kuolaimena olympiat (leukaremmillä onneksi), ja jouduin kaikilla jalkavoimillani puristamaan hevosta jos halusin että se reagoi pohjeapuihin mitenkään. En ole liian lyhyt eikä hevonen ollut tynnyri, mutta se oli kai niin turrutettu... Ohjiakin joutui oikeasti KISKOMAAN. En tiedä oliko hevosella tuloksia koulukisoista miltään tasolta, mutta jos on niin luulenpa ettei ole kovin hyviä pisteitä saanut kun ratsastus on potkimista ja vetämistä. Ja omistaja kehui kuinka mukava hänen hevosensa on ratsastaa! Yleensä en kannuksia käytä, mutta tuolle hevoselle ne olisi kai olleet pakolliset niin ei olisi tarvinnut puristaa ja potkia sen minkä jaksaa. En ole koskaan joutunut yhtäkään ratsastuskouluhevostakaan repimään ja potkimaan tuolla tavoin, vaikka aika vähän olen ratsastuskoulussa tunneilla käynytkin.

  Maastoilu taas on minulle elintärkeää. Tottakai ratsuhevosella on mahtavaa päästä isolle hoidetulle kentälle/maneesiin, eikä samoja asioita voi opetella pelkästään hiekkateillä vaeltelemalla, mutta en ikinä pystyisi pitämään hevosta jossa sen kanssa liikutus ratsastuksesta talutukseen tapahtuisi aina vain kentällä/maneesissa.

  Kengättömyyskin on hyvä niille joille se sopii, mutta joillekin hevosille on pakko laittaa kengät jalkaan ja joidenkin ihmisten on sitä vaikea ymmärtää. Opetin ajolle kaverini varsaa jolla kaviot kasvoivat hitaasti ja kuluivat nopeasti, joten sille oli pakko laittaa kengät jalkaan 1,5 -vuotiaana, kun ei sitä voinut tallin pihan ulkopuolella taluttaakaan kun se arkoi kavioita kun ne kuluivat niin äkkiä. Toinen hevonen oli kengättömänä neljävuotiaanakin kun sen kavioaines kesti sen ongelmitta, ja kolmas tapaus ei ikinä 24 ikävuoden aikana saanut/tarvinnut kenkiä jalkaansa.

  Tuo talli/pihatto-asiakin on sellainen, että jos pihattotallissakin on hyvät paikat hoitaa ja kuivattaa hevonen niin pihatto on loistava asia. Mutta jos hikeen treenattu hevonen ei pääse pesulle ja kuivattaminen loimivuoren alla kestää 12 h ja loimia saa vaihtaa usein eikä niille ole kunnon kuivatuspaikkaa, niin ei pihattotallissa ole mitään järkeä. Oloneuvoksille tuollainenkin toki käy, mutta ei käyttöhevosille, joiden kanssa tarvitaan muutakin kuin suojaa keliltä ja tarpeeksi heinään nenän edessä.

  Minä olen paljon hoitanut ja ratsastanut muiden hevosia heidän omilla talleillaan, ratsastuskoulut eivät jotenkin yhtään tunnu sellaisilta paikoilta että niillä viihtyisin. Toki opetusta on mukava saada, mutta sen saa muualtakin kuin ryhmätunneilta. On hienoa että ratsastuskouluja on ja sitä kautta monilla on mahdollisuus tutustua hevosiin ja ratsastamiseen, mutta aika harvoin siellä nykyään opetetaan hevosten hoitoa ja hevosmiestaitoa.

  VastaaPoista
 5. Monilla tuo tuntuma juttu vaan kääntyy niin ketkä pitää liian löysiä ohjia, että helposti tulee nykäistyä liian lujaa, jos pitääkin ottaa pidäte. Parempi että on tasainen tuntuma, mutta jos vähänkin tuntuu painetta käsiin on tuntuma jo liian vahva. Oikean tuntuman voi vain tietää kun on joskus sen kokenut.

  VastaaPoista

En julkaise asiattomia ja törkeitä kommentteja. Arvostella saa, mutta se tulee tehdä asiallisesti ja hyvää kielenkäyttöä kunnioittaen. En myöskään julkaise kommentteja, jotka ovat osoitettu toisille kommentoijille.

Kiitos kun kommentoit ☺