sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Kahdet hypyt

Kaikki postauksen kuvat ja videot © Iina Makkonen
Tiistaina Omppu herätettiin estetreeneille klo 20:00. Se makasi pitkin pituuttaan karsinassa ja kun pyysin sitä nousemaan, se vain tuijotti minua epäuskoisen näköisenä. Huvittunein mielin varustin Ompun ja pienen suostuttelun jälkeen sain väsyneen ratsuni raahattua maneesiin.
Iina alkuverrytteli Ompun käynnissä ja ravissa. Kun hyppäsin itse selkään, pääsin ohjaamaan sen suoraan pienelle jumppasarjalle. Omppu oli kaiken kaikkiaan varsin kyllästynyt ja väsynyt. Otin erittäin maltillisen määrän hyppyjä ja Omppu suoritti kaiken rehellisesti, vaikkakin puomeja hipoen. Yksikään puomi ei kuitenkaan pudonnut.


Jumppasarjan jälkeen tein vielä muutaman laukanvaihdon pienellä pystyllä. Vetelällä hevosella lähestymiset ovat vaikeita, mutta suoriuduin tehtävästä kelvollisesti. Lopuksi irroitin otteeni ohjaksista ja annoin hevosen loppuverrytellä sitä vauhtia ja juuri siinä asennossa kuin se itse halusi.Seuraavat hypyt otettiin jo perjantaina pienten ratatreenien merkeissä ulkokentällä. Omppu muuttaa tiistaina tallille missä ei ole kamalasti estekalustoa, joten halusin tehdä vielä yhdet ratatreenit kun hyvien hyppymahdollisuuksien äärellä ollaan.Tällä kertaa minulla oli allani erittäin skarppi ja hyvin hyppäävä nuorukainen. Ratsastettavuus jäi kohtalaisen tasolle. Keskiviikkoinen hampaiden raspaus taisi vielä vähän kaihertaa suussa ja kunnollista ohjastuntumaa en kokenut treenin missään vaihessa. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä hyppääminen sujui kuin rasvattu. Siis ensimmäisen kymmenen hypyn ajan.Omppu väsyy erittäin helposti varsinkin hypätessä. Sillä on hypätty aika vähän, mutta veikkaan suuremman syyn löytyvän ylipainosta. Seuraava projekti tämän hevosen kanssa on tallin vaihdon myötä maastoilla paljon ja sitä kautta kasvattaa kuntoa, sekä saada ylimääräiset kilot karistettua vaikkapa niille maastolenkeille.


Omppu suoritti pari pientä +/- 70cm rataa kiltisti, vaikkakin jo vetelästi. Hevosen väsyessä hyppy muuttuu laakeaksi ja ennen kaikkea lähestyminen on vaikeaa. Omppu ei enää reagoi tarpeeksi nopeasti eteen ja jarruttaessa laukka sammuu. Saatiin kuitenkin ihan ok suoritukset ja treenit voitiin päättää ristiriitaisin mielin.

Minä näen Ompussa kaikesta huolimatta erittäin paljon potentiaalia. Yritän rakentaa tätä projektia mahdollisimman rauhassa, etten tukahduta sitä kaikkea piilossa olevaa lahjakkuutta. Kovin moni ei oikein usko tähän hevoseen, mutta minulla on ihan erilainen tunne. Saa nähdä parin vuoden päästä, kuka onkaan oikeassa. Jos siis sinne asti ikinä päästään ilman suurempia haavereita.

26 kommenttia:

 1. Ihan vaan puhtaasta mielenkiinnosta kysyn että miksi jatkat reeniä vaikka huomaat että nuori hevonen väsyy? Kiva heppa, ei uskoisi että on puoliksi lämpönen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä vähän väsyneellä saa vielä jatkaa ja sehän sitä kuntoa myös kasvattaa. Sillon kun hevonen alkaa olla ihan ''puhki'' on treenit jo lopetettu. Sietokykyä on kuitenkin vähitellen kasvatettava.

   Poista
 2. Millaiselle tallille Omppu muuttaa? Sen jo mainitsitkin, että siellä on maastoja, mutta entä muuten? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se muuttaa semmoselle yksityistallille maalaismaisemiin. Siellä on iso ratsastuskenttä, ok talli (siis pesupaikat ym. löytyy kyllä), paljon hyviä maastoja, uittoranta ja turvalliset tarhat :) Ihan kiva paikka siis ainakin puitteiden perusteella, porukan ja käytännöt opin tuntemaan vasta kun muutetaan.

   Poista
 3. Mihin tarkoitat että Ompulla on potentiaalia? Isoille radoille, kouluhevoseksi vai potentiaalia lasten ratsuksi? Vai ihan yleisharrastehepaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potentiaalia paljon parempaan lähinnä. Mä luulen, et siitä tulee hyvä aluetason hevonen molempiin lajeihin :) On sillä toki potentiaalia lasten ratsuksikin :D pidän sitä kaikin puolin tosi kehityskelpoisena kaverina.

   Poista
 4. Varmasti on potentiaalia ainakin metrin radoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompulla on pitkässä tähtäimessä tavoitteet 110-120 radoille ja sinne sen potentiaali tulee varmasti riittämään :) 90-100cm luokat ovat ensi vuoden tähtäimissä, tänä vuonna 70-80. Tietty mutkia voi tulla matkaan mut jos kaikki menee ok niin uskon näiden olevan varsin realistisia tavoitteita.

   Poista
  2. Ei pahalla mutta tuollaisella ratsastuksella siitä ei tule mitään yli metrin ratojen hevosta. En sano ettei hevosessa olisi potentiaalia, mutta kun sanot ettet halus tukahduttaa lahjakkuutta, niin vaikket sitä itse tunnu tajuavan, niin juuri sitä teet... sen etujalkojen tekniikka on jo nyt huonontunut verrattuna aiempaan.

   Poista
  3. Sitähän meistä ei kukaan voi tietää mitä siitä tulee tai ei tule, eikä siitä ainakaan kannata alkaa riitelemään :) tärkein virka sillä on olla minun arjen piristäjä ja kaikki sen yli on vaan plussaa.

   Poista
  4. No ei kannata riidellä tietenkään. Mutta sen verran voisit nöyrtyä että ymmärtäisit mitä sinun tyylisesi ratsastus tekee hevosen liikkeelle ja hyppyrekniikalle ja mihin suuntaan se kehittyy... kun kuitenkin haluat kehittyä ja sinulla on siihen hyvät edellytykset.

   Poista
  5. Se on totta, että ratsastusvirheitä minulta löytyy paljon. Sekin on totta, että jollain muulla ratsastajalla hevonen hyppäisi varmasti jo nyt paljon paremmin. En kuitenkaan allekirjoita sitä, että minun tyylinen ratsastus täysin pilaisi hevosen. Olenhan minä saanut sen tasolta kamala kaakki tähän pisteeseen ilman yhtään isompaa takapakkia, joten miksi kehitys ei voisi jatkua nousujohteisesti tästäkin? Mä tiedostan realistisesti omat virheeni, enkä halua kuulostaa missään nimessä ylimieliseltä. En kuitenkaan lähde itseäni haukkumaan tai aliarvioimaan, koska se ei ole millään muotoa tarpeellista. Mä luulen et mun olis hyvä kirjoittaa tosi tarkka treenianalyysi jostain ratsastuskerrasta, niin minusta saisi ehkä paremman käsityksen. Analysoin omia virheitäni ja omaa ratsastustani erittäin tarkasti, vaikka se ei postausten välillä tulekaan aina esille.

   Poista
  6. Kyse ei nyt ole mistään virheiden laskemisesta ja analysoinnista. Kaikki tekevät virheitä. Huomaa ettet ymmärrä ollenkaan mistä puhun... ja tottakai perus kivasta hevosesta perus ok ratsastaja saa "kehitystä". Mutta mitä pelleilyä tuokin on että otat hevosen väsyneenä karsinasta ja sitten hypytät sitä löysänä jumppasarjalle? Ideana tässä kritiikissäni on se että toimit ristiriitaisesti ja odotat hevoselta eri ratsastuskerroilta erilaisia asioita. Jos hevonen on raspattu eikä se kulje askeltakaan tuntumaa vasten niin miksi hyppäät? "koska vielä voi"?

   Tärkeintä sinulle olis nyt vähän hengähtää tuon hevosen suhteen ja miettiä että miksi teet asioita sen kanssa. Kaikki hevosen käsittely on hevosen koulutusta ja joka kerta kun istut satulaan, koulutat hevostasi jotenkin. Tämän postauksen perusteella olet kouluttanut hevostasi kulkemaan löysänä ja hyppäämään alitempossa, ja toisela ratsastuskerralla olet kouluttanut sitä hyppäämään tyhjänä edestä. Vaikka olisitkin sitä mieltä että esteiden ylitykset olisivat olleet kelvollisia, niin please, ei kai kukaan nykypäivänä enää kuvittele että ratsastuksen idea on kuinka monta kelvollista hyppyä saa eri esteille?

   Ymmärrän että tähän voisit hyvin vastata että ei näillä asioilla ole väliä kun tärkeintä on että teillä on hauskaa. Mutta hyvät hyssykät voin kertoa että se se on hauskaa kun hevonen polkee ja kulkee ylämäkeen ja esteiden hyppääminen on sille helppoa, kuin leikkiä vaan. Vaikka sinusta voisi olla hevoselle jotenkin reilumpaa tai ystävällisempää antaa sen kulkea niinkuin se tahtoo, niin hevosen kannalta se ei itseasiassa ole mitenkään päin reilua.

   Poista
  7. Miten sitä hevosen kuntoa voi kasvattaa ja saada ylimääräiset kilot pois, jos aina kun hevonen hiukan väsyy lopetetaan treeni kesken? Kaikilla hevosilla on päiviä kun ei treeni nappaa. Esim. ratsastuskouluissa pyörivillä hevosilla niitä tuntuu olevan pääsääntöisesti aina. Silti ne pyörivät tunneilla.

   Poista
  8. Ensimmäiselle anonyymille: Siinä sä oot ihan totta, että mä en todellakaan ymmärrä sinua :) Minun arvostus tai halu kuunnella ihmistä loppuu siinä kohti, kun alentuu yleisesti räyhäämään ''anonyymi'' -nimimerkin takaa. En jatka nyt tätä keskustelua enää, kun sinulla on nyt selvästi vain tarve jankuttaa siitä kuinka en ole täydellinen -juu en olekaan ja sen tiedostan, joten tämä keskustelu on täysin turha. Mukavaa kesää ♥

   Poista
  9. Kyse ei todellakaan ole räyhäämisestä eikä sävyni ole mitenkään provosoitunut, mutta ymmärrän että asenteesi on tuo, kun tiedän että asiat mitä sanon ovat sellaisia joita et halua kuulla. Joskus sellaisiakin juttuja vaan joutuu kuulemaan. Eikä kyse ole myöskään jankuttamisesta vaikka asia menisi yli ymmärryksen. Oma mokani tietty etten osaa selittää asiaa ymmärrettävästi vaan yrittäessäni sitä eri tavoin, kuvittelet minun jankuttavan. Hyvää kesää sinullekin!

   Poista
  10. Itsekin ihmettelin, mikä järki hyppyyttää hevosta joka on silminnähden väsynyt jo ennen ratsastusta...

   Poista
  11. Ylipäätään keskustelu anonyymien kanssa on aina vähän kyseenalaista, kun en tunne kirjoittajaa enkä voi tietää onko hän joku kirjaviisas teinityttö tai vaikka aikuinenkin jolla ei ole mitään kokemusta nuorista hevosista. Kirjoista luettuna hommahan on helppoa, mutta käytäntö on ihan eri ja jokaisella hevosella on omat vahvuutensa ja ne heikkoudet, minkä mukaan mennään. Minusta se on jo yksi taitavuuden merkki, että ei kuvittele pienien videopätkien perusteella tietävänsä kuinka juuri tätä hevosta tulee ratsastaa. Luulen, että yksikään ammattilainen ei näille blogisivulle neuvoja kommentoi ja siksi yleinen mielipiteeni anonyymien neuvoille on aika negatiivinen.

   Ja toiselle Anonyymille: näetkö sinä tuossa videossa pakotettua hevosta? En minäkään. Eihän se ihan huippuvireessä ollut, mutta kuitenkin suoritti tehtävät kiltisti ja ihan mielellään loppujen lopuksi :)

   Poista
  12. Haluan vielä korostaa että nuo väsyneestä hevosesta ulisevat anonyymit eivät tiedä mistään mitään, ja pystyn kyllä toteamaan sen myös ilman että tiedän kuka kirjoittaja on. En ole samaa mieltä heidän kanssaan ja se että he minun kirjoituksista bongasivat juuri tuon "moitteen", kertoo jo mitä amatöörejä he ainakin ovat.

   Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä että asiat joista olen kirjoittanut eivät ole hevoskohtaisia enkä ole väittänyt esitteleväni uskomattomia taitojani juuri tämän kyseisen hevosen ratsastuksesta. Tuntuu että vastauksesi olisivat ihan eri asioihin kuin mitä minä olen kirjoittanut. Mutta voit kysyä keneltä vaan ammattilaiselta tai muuten osaavammalta, että onko alitempoisella ja etupainoisella ja löysällä hevosella hyppäämisestä mitään hyötyä? Onko se enemmän lahjakkuuden tukahduttamista vai hevosen auttamista siinä että se voi yltää kykyjensä mukaisiin suorituksiin? En anna vastausta tähän, vaan haastan sinut kyseenalaistamaan asian.

   Poista
  13. Me varmaan nähdään siihen sit vastaus tulevaisuudessa että onnistunko minä tukahduttamaan tämän hevosen kyvyt vai en. Sinulla tuntuu olevan tarvetta neuvoa ja auttaa, mutta löydät sille varmasti paremman kanavan kuin tämä blogi. Minä olen ottanut jo kauan sitten sen linjauksen, että voin toki pohtia ja miettiä niitä asioita mistä täällä kirjoitetaan, mutta en minä näitä niin vakavasti ikinä ota. Olet oikeassa että videoiden suorituksissa on paljon parannettavaa, mutta tuolla hetkellä minun taidot yhdistettynä hevosen koulutustasoon olivat videon mukaiset. En näe syytä jättää hyppäämättä, kun ei sitä kukaan muukaan minun hevosellani tule tekemään ja vaikka en täydellisesti jokaisessa tilanteessa osaa ratsastaakkaan, niin jatkan harjoituksia silti ahkerasti lannistumatta siitä, ettei kaikki ole heti valmiina vaan se vaatii paljon työtä.

   Poista
  14. Vaikka en ole samaa mieltä niin mielestäni tuo viimeinen oli vihdoin hyvä vastaus. Hyvä.

   Poista
  15. Sehän hienoa, että sait viimein haluamasi :)

   Poista
 5. Oon seurannut sun blogia jo pitkään, ja tää alkaa olemaan musta jo ihan naurettavaa että lähes jokaiseen postaukseen mihin oot videoita laittanut (ihan sama kenellä blogissa esiintyneistä hevosista olet ratsastanut), tulee joku inisemään. Millon nypit ohjasta, istut väärin, väsytät hevosta, kaikki pielessä... Huoh. On aivan turhaa mun mielestä tulla inisemään sinua ja hevosta tuntematta. Sitä paitsi joku parin minuutin videopätkä ei kerro koko totuutta. Varmasti aika harvoilla pysyy paketti täysin kasassa koko ratsastuksen ajan. Rakentavaa palautetta on hyvä antaa, mutta monissa postauksissa on takerruttu niin ärsyttävän turhiin asioihin. On tosiaan hyvä että osaat jättää näitä kommentteja omaan arvoonsa ja ajatella itse järkevästi :)
  Hyvään suuntaan ootte menossa, tsemppiä! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista ♥ Se on ihan totta, että rakentava palaute on ihan eri asia kun marmattaminen tai pelkkien virheiden etsiminen.

   Poista
 6. Kun katsoin postausta ja näin että siinä on 23 kommenttia, luulin että täällä olisi kivoja kommentteja ja hyvää keskustelua. Mutta ei, kun anojen turhaa kitinää ja besserwisseröintiä... Olen huomannut että "Ne tekkee jokka ossoo. Jokka ee ossoo, ne arvostelloo" -sanonta pitää todella hyvin paikkaansa lähes tilanteessa kuin tilanteessa. On niin helppoa arvostella toisia kuinka joku tekee väärin ja kuinka itse osaa muka paremmin, kun todellisuudessa ainoat jotka voisivat tilanteessa neuvoa ovat ne jotka itse näkevät vierestä, tuntevat tapauksen (eli sinut ja hevosen jolla ratsastat) ja ovat itse ratsastaneet kyseisellä hevosella ja todellakin osanneet tuolloin tehdä asiat paremmin. Mutta kun nyt ihmisillä on kokemusta ainoastaan sen perusteella mitä sinä kerrot ja kuvissa ja videoilla näytät, niin eipä siinä paljon ole varaa arvostella :D Varsinkin kun kaikki mitä hevonen osaa on sinun aikaansaannostasi.

  Minä pidin joskus kuin omanani yhtä ravihevosta, joka oli kieltämättä todella hankala. Se ei pitänyt ihmisistä, toisista hevosista, ja oli omalaatuinen ja sitä piti osata lukea ja kohdella niin että tiesi milloin kannatti kiinnittää huomiota, milloin jättää huomiotta, ja milloin ärähtää. Lyödä ei kannattanut, kun ei tuo hevonen ilkeä tai vihainen ollut vaikka potki, puri ja luimistelikin, se vain oli sellainen ettei sen kanssa pärjännyt jos sitä ei osannut ymmärtää. Tallilla alkoi käydä hoitajina pari muuta tyttöä jotka kovasti nyrpistelivät sille kuinka minä teen kaiken väärin ja he tekisivät eri tavalla. Jopa tuolla hevosella ratsastaminen oli muka niin hirveän näköistä ja minä en osannut hevosta hoitaa ja kohdella.
  No, eräänä päivänä en ollut tallilla (oli mummin hautajaiset toisella paikkakunnalla) ja tuona päivänä tallinpitäjä/hevosen omistaja oli antanut noiden tyttöjen hoitaa hevosen ja toisen ratsastaa sillä. Sen päivän jälkeen kumpikaan ei saanut siihen hevoseen koskea eikä sitä liikuttaa. Molemmat suuttuivat siitä etteivät pääse sillä ratsastamaan, mutta kun ei osata hevosta lukea ja kiskotaan, potkitaan, räimitään, läpsitään, karjutaan ja niin edelleen niin turpaanhan siinä tuli. Tytöille siis... Minä pystyin sillä hevosella kuitenkin ratsastamaan ongelmitta, ja hoitotilanteissa se oli tyytyväinen. Arvostelusta huolimatta nuo tytöt eivät tuon hevosen kanssa tulleet toimeen ollenkaan, mutta koville sen myöntäminen taisi ottaa.

  Minulla kiinostaisi tietää miksi vaihdoit tallia? Oliko syynä se että pääset enemmän maastoon, kun aiemmalla tallilla ei maastoon oikein päässyt? Maastossa kieltämättä saa hyvin hevosen kuntoa kasvatettua ja mielenkiinto liikkumiseen voi olla ihan toinen kun ei tarvitse vain kentällä kiertää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on helppoa netissä neuvoa, mutta käytännössä ihan eri asia sitten toteuttaa ne kaikki neuvot.

   Tallin vaihtoon on monia syitä, mutta laitetaan tähän nyt pariksi syyksi vaikka raha ja se että haluan harrastaa toistaiseksi nyt vähän ''pienemmissä'' puitteissa ihan rauhassa. Alkuperäinen suunnitelma on, että me palataan kelien huonontuessa takaisin maneesitallille, mutta ainahan nämä suunnitelmat elää.

   Poista

En julkaise asiattomia ja törkeitä kommentteja. Arvostella saa, mutta se tulee tehdä asiallisesti ja hyvää kielenkäyttöä kunnioittaen. En myöskään julkaise kommentteja, jotka ovat osoitettu toisille kommentoijille.

Kiitos kun kommentoit ☺