torstai 15. kesäkuuta 2017

Ratsastusta ilta-auringossa

© Iina Makkonen
Ajattelin olevani heti kahdeksan jälkeen ratsailla. Uuden satulan kanssa painiessa kului ajateltua enemmän. Musta kaari oli liian kapea ja ajattelin kokea onneani sinisellä, joka osoittautui myös hieman kapeaksi. Onneksi sain satulan ostaessani vielä yhden sinistäkin leveämmän, eli punaisen kaaren, jonka kanssa satulan pitäisi kaiken järjen mukaan sopia. Painosanalla pitäisi, sillä eipä sitä niin helposti enää laitettukaan paikoilleen. Olin onnistunut sinistä kaarta asentaessani nylppäämään yhden ruuveista niin, etten saanut sitä enää auki. Koin satulan kuitenkin sen verran käypäiseksi, että sillä kehtaa yhden lyhyen iltahölkän suorittaa.

Omppu on kyllä siitä erikoinen hevonen, että se liikkuu aina ihan samalla tavalla, vaikka satula olisi asetettu sen selkään väärinpäin. Tämä on toisaalta hyvä juttu, sillä jotkut hevoset saavat pienimmästäkin puristavasta tunteesta jumalattoman kohtauksen. Kaikista herkimmät hevoset saattavat traumatisoitua pitkiksi ajoiksi, vaikka sopiva satula löytyisikin. Omppu ei ole koskaan kiukutellut yhdellekään satulalle vaikka uskokaa tai älkää, sen selässä on vaikka millaista lättyä ollut. Minun omatunto ei kuitenkaan kestä käyttää epäsopivaa satulaa, vaikka hevonen ei siihen reagoisikaan.


Uuden penkin valinta ei kuitenkaan johtunut ensisijaisesti vanhan epäsopivuudesta. Eipä se vanha satulakaan täydellinen ollut -etuosan muotoilu ei ollut ihan kuin piirretty tälle hevoselle ja siinä oli aavistuksen liian jyrkät toppauskulmat varsin leveälle virolaiselle selälle. Suurin syy satulan vaihtoon oli se, että minun omat rakkaat kannikkani eivät tykänneet siitä. Kyseessä oli siis Kieffer Donau estepenkki, joka oli aika kova istua. Se on erittäin hyvä hyppysatula, mutta tälläiseen tätiköröttelyyn estesatula ei ole se paras vaihtoehto.

Kiefferin tilalle tuli Kent & Masters S-Series High Wither Compact GP yleissatula. Odotin satulalta kieltämättä aika paljon (onhan sillä noin helvetin pitkä ja hieno nimikin). Onnekseni satula ylitti odotukseni moninkertaisesti. Kerrankin löysin satulan, joka sopii hyvin sekä hevoselle, että minulle kuin nenä päähän. Kunhan satulaan saadaan oikean levyinen kaari, voidaan me alkaa Ompun kanssa nauttia kesästä täysillä.


Otin raipan käteen, koska alkuperäisen suunnitelman mukaan treeniohjelmassa oli luvassa pohkeenväistöjä. Väistöt jäivät sille tielleen kun keskityin nauttimaan ilta-auringosta, sekä ratsuni tarjoamasta tasaisen keinuvasta kyydistä. Satulakin tuntui kuin nojatuolilta, joten totiset väistöharjoitukset saivat väistyä rennon iltaratsastuksen tieltä.

Iina nappasi pyynnöstäni hieman videopätkää laukasta. Tarkastelen Ompun laukan kehitystä enemmän kuin minkään muun hevosen kanssa aiemmin. Suurin syy on tietenkin se se, että kyseessä on puoliksi ravisukuinen hevonen. Minun silmiini laukassa ei ole kuitenkaan mitään muuta vikaa kuin voimattomuus. Voimaa tulee vain ja ainoastaan ajan kanssa, mutta minun silmiini tämä on ihan riittävä koulutusvaihe 4-vuotiaalle.


Omppu toimi tänään poikkeuksellisen helpon tuntuisesti, joten päätettiin treenit meidän osalta heti 15-20 minuutin humputtelun jälkeen. Ompun urakka ei loppunut kylläkään siihen, sillä sen tehtävänä oli tarjota myös Iinalle turvalliset kyyditykset. 


Iinalla on hurjan pitkä ratsastustauko takanaan, eikä kokemusta isoista hevosista ymmärtämäni mukaan juuri olekaan. Iina on käväissyt Ompun selässä kerran aikaisemmin loppukäyntien merkeissä, mutta tänään oli luvassa vähän totisempaa ratsastusta kun kyseessä olivat ratsukon ensimmäiset yhteiset ravit. Molemmat ansaitsivat täydet 10 pistettä ja papukaijamerkit. Iina toteutti minun ohjeitani tunnollisesti ja Omppu kyyditsi hienosti ruosteessa olevaa ratsastajaa. Tarkoitus olisi, että Iina saa kuvausreissujen ohella opetella ratsastamaan vähän enemmänkin, sillä Omppu on osoittautunut varsin turvalliseksi opetushevoseksi. 


On kyllä suorastaan ihme kuinka kiltti Omppu nykyään onkaan. Se on arimpia hevosia, mitä minulla on koskaan ollut ja varsinkin alkuaikoina sen pelko ratsastajaa kohtaan oli yllättävän voimakasta. Nyt tilanne on kuitenkin se, ettei se hätäänny ratsastajan tekemistä ylimääräisistä liikkeistä, eikä se edes jännity vaikka kuskilla olisikin ajo-ojeet vähän hukassa. Sen sijaan se tarjoaa parasta osaamistaan aina kaikille. Uskon, että isosta koostaan huolimatta se tulee olemaan turvallinen ratsu myös Ninnille muutaman vuoden päästä. 

Ompulla on tulevaisuutta minun omistuksessani, mikä siinä riittää laatua minun käyttööni pidemmällä tähtäimellä tai se osoittautuu Ninnille tarpeeksi turvalliseksi. Tällä hetkellä molempia tavoitteita ajatellen tilanne näyttää erittäin lupaavalta. 


Mites teidän kesä on hevosten kanssa sujunut? 

9 kommenttia:

 1. Tuo laukkahan on oikein kivan näköistä :) Takaosakin polkee kivasti. Tästähän on tietysti etua esteillä, että laukka on hyvää :)

  VastaaPoista
 2. Hullua miten noi sun jalat voikaan kääntyä noin! :O Varsinkin oikee jalkaterä osottaa välillä melkein jopa taaksepäin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä kohtaa videota? Haluan nähdä tämän itsekin.

   Poista
  2. Koko videon ajan. En ole koskaan ennen nähnyt kenenkään jalkojen kääntyvän noin paljon

   Poista
  3. Jaa. En kyllä itse nähnyt kuin eteenpäin ja ajottain sivuille kääntyneet varpaat. Ehdin jo innostua, että oikeasti jalat on jotenkin erikoisesti. Mutta ihan perus kauraa 90% suomalaisista ratsastajista.

   Poista
  4. No en kyllä oo koskaan nähny kellään jalkoja edes tolleen 90 asteen kulmassa sivulle kääntyneenä. Ehkä esteen päällä joillain jalka kippaa tolleen, mut että sileellä :D Ei mitenkään haukkumismielellä siis, onhan toi varmasti vaikee juttu korjata.

   Poista
  5. Oon samaa mieltä siitä, että jalkaa saisi kääntää kokonaisuudessaan hieman (lähtien istunnasta, istuen aavistuksen enemmän häntäluun päälle), jotta varpaat olisivat menosuuntaan ja jalka oikeassa asennossa.

   Mutta muuten nättiä, pienieleistä ratsastusta tyytyväisellä hevosella :)

   Poista
 3. Mun silmään teidän meno näyttää todella upealta ja katselisin ratsastusvideoita useamminkin. Oot tehnyt kyllä ihan uskomatonta työtä Ompun kanssa, onnittelut siitä. Ja sehän näyttää jo vähän laihtuneenkin! ;)

  VastaaPoista
 4. Mun mielestä tuo laukka näyttää hyvältä :)

  VastaaPoista

En julkaise asiattomia ja törkeitä kommentteja. Arvostella saa, mutta se tulee tehdä asiallisesti ja hyvää kielenkäyttöä kunnioittaen. En myöskään julkaise kommentteja, jotka ovat osoitettu toisille kommentoijille.

Kiitos kun kommentoit ☺