perjantai 22. joulukuuta 2017

Omituinen Omppu


Ratsastus on jatkuvaa opettelemista. Täytyy opetella, miten mitäkin hevosta ratsastetaan ja millä voimakkuudella apuja tulee antaa. Jokainen hevonen on yksilö, eikä niistä pidä mielestäni missään nimessä yrittää saada samanlaisia toistensa kanssa. Sekä meillä ihmisillä, että hevosilla erilaisuus on vain rikkautta ja jokainen tulisi ottaa huomioon yksilönä. Tässä postauksessa puhun tarkemmin Ompusta, sen ratsastettavuudesta ja kaikista niistä asioista jotka minä olen joutunut opettelemaan juuri tämän hevosen kanssa.


Ehkä suurin opeteltava asia on ollut minulle se, että tämän hevosen kanssa on toimittava aina neuvotellen. Suoria käskyjä herkkä tammani sulattaa kyllä toisinaan, mutta ne kostautuvat ajan mittaan esimerkiksi sillä, ettei hänen korkeutensa anna enää tarhasta/karsinasta kiinni tai käyttäytyy muuten vain ihmistä kohtaan epäluuloisesti ja toisinaan jopa agressiivisesti. Omppu on kuitenkin todella kiltti ja kohtelias hevonen, mikäli sitä kohtaan käyttäytyy hänen korkeutensa vaatimalla arvokkuudella. Omppu oppii erittäin nopeasti sekä hyvät, että huonot asiat. Tietenkin kaikkia hevosia tulisi kohdella aina lempeydellä, mutta Omppua on kohdeltava kuin prinsessaa, jotta se on valmis palvelemaan ihmistä motivoituneesti.

Omppu ahdistuu tietyistä asioista, kuten vaikkapa jalkojen harjauksesta, kavioiden puhdistamisesta, suojien laitosta, loimen pukemisesta ja monista muistakin ihan arkisista asioista. Yritin joskus ihan toden teolla siedättää sitä esimerkiksi jalkojen harjauksen suhteen, mutta metsään meni. Mitä enemmän ikävää juttua harjoittelee (vaikka senkin tekisi hyvin hienovaraisesti), sitä hermostuneemmaksi hevoseni menee. Lopetin varsinaisen siedättämisen ja jatkoin ihan normaalisti. Harjasin jalat mahdollisimman pehmeällä harjalla ja niin hellävaraisesti ja huomaamattomasti kun suinkin pystyin. Vähitellen Omppu siedättyi ja nykyään jalat saa harjata millä vain harjalla ja ihan yhtä voimakkaasti kuin muunkin kropan. Omppu ei tosin pidä harjauksesta muutenkaan kovin paljoa ja yritänkin harjata sitä aina vain sen verran mikä on välttämätöntä.


Ompun rakenne ja luonne tuovat omia ongelmiaan myös ratsastukseen. Vaikka hänen korkeutensa on varsinainen prinsessa, on ruumiinrakenne yhtä siro kuin virtahevolla ja kaunis kuin hirvellä. Suomeksi sanottuna Omppu on takakorkea, melko raskasrakenteinen ja omistaa harmittavan lyhyet jalat muuhun vartaloonsa nähden. Rumasta rakenteestaan huolimatta se on kuitenkin iso liikkuja ja sen johdosta usein ongelmissa oman kroppansa kanssa.

Yksi olennainen nyrkkisääntö hyvään treeniin on oikea veryttelytekniikka. Kävelen yleensä muutaman kierroksen, jonka jälkeen siirrän ratsuni raviin ja annan sen kulkea niin pitkänä ja matalana kun se vain ikinä haluaa. Melko nopeasti otan verryttelyyn mukaan laukkaa ja edelleen annan hevosen kyntää maata niin kuin siitä itsestään hyvälle tuntuu. Jos Omppu on jännittyneen oloinen aluksi, joudun jonkin verran pyytämään sitä phkeella liikkumaan samalla kutitellen ohjasta, jotta se lähtisi venyttämään ja ravaamaan koko kroppansa läpi. Omppu saattaa olla usein vinon tuntuinen tai liikkua muuten vain könkösti. Tähän kaikkeen auttaa vain se, että se saa vain liikettä kroppaan ja lihaksia lämpimäksi. Vinous häviää, takajalat tulevat rungon alle ja peräänanto nousee kuin itsestään hevosen lämmetessä.


Vertyneenä Omppu on hyvin kuulainen ja ihana ratsastaa. Toisena päivänä se vertyy nopeammin kun toisena ja heti jos tunnen alkuverryttelyn jälkeenkin hevosen vastustelevan jotain apuja, löysään ohjia ja jatkan verryttelyä. Yleensä tähän ei kulu aikaa kuin noin 5-10 minuuttia, mutta joskus kauemminkin jos Ompulla on ollut useampi vapaapäivä peräkkäin. Säännöllisellä liikunnalla Omppu on parhaimmillaan. Yritänkin suunnitella sen viikko-ohjelman aina niin, että sillä on mielellään vain yksi tai korkeintaan kaksi vapapäivää peräkkäin.

Omppua ei saa missään nimessä patistaa aluksi tekemään mitään, sillä se suuttuu ja alkaa protestoimaan. Omppu osaa heittää pukit vaikka käynnistä, mikäli sitä alkaa ''värkkäämään'' liikaa tai paremminkin sanottuna liian aikaisin. Hyvin vertyneenä se toteuttaa kaikki pyynnöt mukisematta ja nousee ryhdikkäämpään peräänantoon kuin itsestään.


Omppu on parhaimmillaan silloin, kun itse työskentelyosuuden pilkkoo moniin eri palasiin ja pitää paljon taukoja. Muutama onnistunut suoritus aina kerrallaan ja sen jälkeen pidetään jo tauko. Kovin montaa tehtävää samaan ratsastuskertaan ei kannata tunkea, sillä jossain vaiheessa Omppu kyllästyy ja lyö hanskat tiskiin. Turhautuessaan se muuttuu ''palloksi'', eli laittaa turvan ryntäisiin, köyristää selkänsä ja kirjaimellisesti lakkaa vastaamasta ratsastajan pyyntöihin. Silloin peli on täysin menetetty ja kannattaa suosiolla vain lopettaa. Onneksi näin ei ole käynyt kuin kerran tai ehkä kaksi, joten kovin usein Omppu ei kuitenkaan vihellä peliä poikki. Tosin heti ensimmäisen kerran jälkeen tajusin, että tämä oli sille liikaa ja kevensin omia vaatimuksiani.

Treeneihin täytyy sisällyttää myös paljon kehuja. Omppu kaipaa kannustusta, joten kaikki uudet ja vaikeat asiat opetellaan oikein suurten kehujen saattelemana. Esimerkiksi laukannoston käynnistä opetin niin, että heti kun tunsin sen ponnistavan laukkaan nousin satulasta, heitin kaikki ohjat pois käsistä, annoin sen siirtyä käyntiin ja rapsuttelin sitä pitkän tovin molemmilla käsillä. Heti parin toiston jälkeen Omppu alkoi oikein odottaa lupaa nostaa laukkaa ja tekikin sen todella pienillä avuilla. Vaikka tämänkin oppimisesta on jo kauan aikaa, vahvistan sitä edelleen säännöllisin väliajoin palaamalla tähän samaan yksinkertaiseen harjoitukseen, vaikka toisinaan jäänkin ratsastamaan laukkaa normaalisti noston jälkeen.


Ompulla on kentällä muutamia melko tasaisia vaihteita, mutta maastossa tai vieraassa paikassa siltä löytyy myös villihevosvaihde. En lähes koskaan komenna Omppua, mutta maastossa joudun tekemään sen usein mikäli ratsuni päättää vaihtaa esimerkiksi loppukäynnit pukkilaukkaan. Karjaisu ja napakka pysäyttäminen jättävät pukittelut yleensä vain siihen yhteen kertaan. Vieraiden paikkojen suhteen en ole tosin keksinyt mitään toimivaa ratkaisumallia, sillä silloin Omppu menee toisinaan niin kuuroksi, että kaikki pyynnöt tai vaatimukset tarkoittaa sen mielestä vallatonta loikkimista. Ratkaisen tilanteen usein tulemalla selästä alas ja juoksuttamalla hetken, jolloin tilanne normalisoituu nopeasti. Koko kropaltaan jännittynyt Omppu on kuin sytytetty dynamiittipötkö, jonka kanssa ei sovi leikkiä. En ole tosin koskaan tippunut siltä, tai ylipäätään tippunut seitsemään vuoteen (tätä ei pitäisi sanoa ääneen :D), enkä tahdokaan tippua joten usein pyrin ratkaisemaan kaikki tilanteet jotenkin muuten kuin lähtemällä rodeoleikkeihin sen kanssa.


Vaikka Omppu saattaakin kuulostaa näin blogitekstin muodossa hyvin ärsyttävältä ja vaikealta tapaukselta, on se suurimmaksi osaksi kuitenkin tosi kiltti ja ihana hevonen. Sen kanssa vaaditaan vain pitkiä hermoja ja kykyä mukautua erilaisiin päiviin ja tilanteisiin, sekä tietenkin paljon positiivista energiaa ja reipasta seikkailuhenkeä (ainakin niiden pukkilaukkojen kohdalla :D).

Millaisia hevosia teillä on? Mitä juttuja olette joutuneet opettelemaan juuri sen hevosen vuoksi?


1 kommentti:

  1. On joutunut opettelemaan ihan kaikki :D Hevosta ahdistaa vääränlainen satulavyö, väärältä tuntuvat loimet, tietynlaiset suojat, tietyt harjat... Kun on oppinut tuntemaan just tämän hevosen käytöstä niin on helppo tehdä parempia ratkaisuja ja lopputuloksena aivan ihana, loputtoman motivoitunut ja kiltti hevonen!

    Samu on herkkä nimenomaan mille asiat tuntuu - toiset loimet kutittavat, suihkepulloissa paha ei ole ääni vaan se suihkaus. Kun tietää mitkä on hevosen mielestä epämiellyttäviä, niin elämä on niin paljon helpompaa :D

    Seuraava projekti on siedättää/totuttaa/opettaa ikänsä laumassa elänyt ja muista hevosista riippuvainen hevonen maastoilemaan yksinään. Etenkin maastakäsin viedessä tuntuu olevan välillä aika mission impossible. Luotan siihen, että eläkkeellä hän kykenee luottamaan minuun sen verran, että päästään pidempiäkin lenkkejä ilman sekoilua!

    Hyvää joulua teille. <3

    VastaaPoista

En julkaise asiattomia ja törkeitä kommentteja. Arvostella saa, mutta se tulee tehdä asiallisesti ja hyvää kielenkäyttöä kunnioittaen. En myöskään julkaise kommentteja, jotka ovat osoitettu toisille kommentoijille.

Kiitos kun kommentoit ☺