tiistai 5. joulukuuta 2017

Ompun treenikuulumiset


Ompun ilmeestä saattaa päätellä, että kaikki on ihan sieltä ja syvältä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä treenit kulkee tosi hyvin. Ehkä heppa mielummin lomailisi ja söisi kilon porkkanoita päivässä, mutta valitettavasti sitä iloa ei hänelle nyt suoda. Syysloman hän sai klinikalla ja seuraavan kerran lomaillaan ehkä keväällä. Siihen asti on luvassa totista ja välillä vähän vähemmän totista treeniä. Satulan tamma saa selkäänsä tällä hetkellä useamman kerran viikossa ja vieläpä lähes täysin vieraiden ratsastajien toimesta. Olen tilanteeseen enemmän kuin tyytyväinen. Toivottavasti vierailevat tähdet pysyvät edes osittain remmissä mukana silloinkun kun aloitan itse taas ratsastamaan. 

Hanna ja Omppu
Pahoittelen, että tällä kertaa saatte tyytyä vain puhelimella otettuihin videoihin ja niistä napattuihin kuvakaappauksiin. En ole kantanut kameraa mukana, sillä vasta tänään sain aikaiseksi kysyä ratsastajilta luvan kuvien ja videoiden julkaisuun. Molemmat hepat ja ratsastajat ovat lähdössä maneesitreeniin torstaina ja jos muistaisin ottaa kameran mukaan niin sieltä voisin sitten kuvailla vähän parempia kuvia ja videoita. 

Tosiaan Omppua on ratsastanut nyt kaksi eri ratsastajaa, eli Hanna ja Minttu. Hanna on ratsastellut pari viikkoa useamman kerran viikossa ja Minttu ratsasti Ompulla kolmatta kertaa nyt sunnuntaina (kaksi aiempaa ratsastuskertaa oli syyskuussa).


Omppuhan on tavallaan vähän haastava ratsastaa, sillä se on hyvin kaavoihin kangistunut hevonen. Omppu on sitä mieltä, että jos joku pyytää jotain asiaa eri tavalla kuin ''oma mamma'', ei se voi olla oikeassa ja reagoi tilanteeseen pukittamalla, jumimalla tai viskomalla päätään. Mikäli käväisen kentällä pyörähtämäsä ja antamassa sille rapsutukset kesken treenin, saattaa nuori ratsun alku kiikuttaa ratsastajan kentältä ulos ilmoittaen selvästi, että minäpä lähden tuon oman ihmisen mukana talliin ja sinä voit jäädä treenailemaan keskenäsi. 

On sanomattakin selvää, että Ompun kanssa tarvitaan hieman rutkasti huumorintajua ja pitkäpinnaisuutta. Vähitellen se kuitenkin alkaa ymmärtämään vieraitakin ratsastajia ja toimii yleensä tosi kivasti. Edelleenkään se ei ole kenenkään muun ratsastustyyliin taipunut, vaan ratsastajien on opeteltava Ompun tavat toimia. Tässä on ollut minullakin iso opetteleminen, sillä Omppu on hyvin erilainen hevonen mihin olen tottunut. Kaikesta huolimatta Omppu osaa olla tosi kivan tuntuinen ratsastaa ja toimiessaan se saakin kaikilta ratsastajilta paljon kehuja. 

Minttu ja Omppu
Hanna ratsastaa Omppua useamman kerran viikossa itsenäisesti ja Minttu satunnaisesti. Pääasiassa Minttu on Fionan vuokraajan, mutta annoin hänelle luvan ratsastaa myös Omppua mikäli haluaa. Hannan ja Mintun lisäksi käyn itse satunnaisesti pyörähtämässä satulassa joko tsekkaamassa miltä heppa tuntuu tai sitten palauttelen heppaa rankemman treenipäivän päätteeksi maastossa. 

Olen ollut tyytyväinen molempien ratsastajien panostukseen. Hanna on jaksanut kärsivällisesti opetella hevosteni sielunelämää ja tehnyt niiden kanssa lyhyessä ajassa paljon töitä, sekä auttanut muutaman kerran tallihommissa antamalla hevosille päiväheinät. Minttu ei ole kauaa käynyt, mutta viimeksi käydessään antoi minulle tosi hyvän fiiliksen. Hän oli ratsastamassa sateessa ja kun kysyin haluaako hän ratsastaa vielä Ompun, märissä vaatteissa oleva nuori ratsastaja lupautui hetkessä kastumaan uudelleen. Ratsastuksen päätteeksi hän kehui hevosta ja kiitti minua neuvoista, mistä minulle tuli tosi hyvä mieli. Lisään tähän alle muutaman videon Mintun ratsastuksesta.
Kaikista parhain mieli minulla on kuitenkin siitä, että molemmat hevoset saavat nyt paljon liikuntaa ja ne vaikuttavat olevan muutenkin tosi hyvässä kunnossa. Liikunta on tehnyt niille hyvää, sillä ne käyttäytyvät siivosti ja vaikuttavat muutenkin tyytyväisiltä. 

Ratsastajien puolesta en tietenkään voi puhua, mutta ainakin minun mielestäni tämä on hyvä diili. Minä tarjoan mahdollisuuden ratsastaa, apuni ja tukeni asiassa kuin asiassa ja ratsastaja saa parhaimmillaan pitkäaikaisen ja monia mahdollisuuksia avaavan yhteistyön. Minä puolestani hyödyn tästä niin, että saan yöni nukuttua paremmin kun tiedän että hevoset saavat tarpeeksi liikuntaa ja silloin kun haluan ratsastaa itse, ei minun tarvitse tapella villihevosen kanssa vaan saan alleni kuuliaisen ja nöyrän ratsun. 


Ompulla riittää vientiä nyt vaikka kuinka paljon, sillä myös ystäväni Saija kysyi saako ottaa Ompun mukaan reilun viikon päästä olevaan Matti Eklundin valmennusviikonloppuun Ratsastuskeskus Lupikselle. Vastasin tietenkin myöntävästi ja niin Omppu lähteekin hyppäämään esteitä hyvän ratsastajan kanssa ammattilaisen silmän alle. Lähden tietenkin itse mukaan, joten kuvia ja videoita sieltäkin on luvassa.

Miltäs teistä näyttää ja kuulostaa? Minusta kaikki on Ompun suhteen juuri nyt paremmin kuin hyvin!6 kommenttia:

 1. Hyvältä kuulostaa! Mahtvaa, että hommat on alkanu taas rullaamaan ja saat yösi nukuttua :)

  VastaaPoista
 2. Ihanaa että olet löytänyt luotettavat ja osaavat ihmiset avuksesi, tsemppiä jatkoon! :)

  VastaaPoista
 3. Ompun meno näyttää tosi hyvälle. Varinkin laukka onntasapainoista ja voimakasta. Raviin tarvitsee vielä voimaa ja tasaisuutta. Itse olen nuorten kanssa hyväksi huomatun harjoitteen: ratsasta ympyrällä, hidasta ravia, kun hevonen hidastaa rentoudu, jonka jälkeen ratsasta jalalla vähän eteen. Tällä olen saanut oman neljä veen kulkemaan tasaisella kuolaintuntomalla ja selkä pyöreä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin tätä harjoitusta videolla tehdään :) Toki se voisi onnistua paremminkin, mutta kyseessä junioriratsastaja joka tosissaan vasta tutustui hevoseen, niin siihen nähden olen omistajana enemmän kuin tyytyväinen :D

   Poista

En julkaise asiattomia ja törkeitä kommentteja. Arvostella saa, mutta se tulee tehdä asiallisesti ja hyvää kielenkäyttöä kunnioittaen. En myöskään julkaise kommentteja, jotka ovat osoitettu toisille kommentoijille.

Kiitos kun kommentoit ☺